14 Mart 2014 Cuma

Sitemim var a dostlar!!

    Seçim günü de yaklaştı ya artık her yer bayram gibi bayraklar,posterler,birbiriyle yarışan siyasetçiler,adaylar oy peşinde.Şimdi size burda oturup siyaset yapmayacağım tabi ki.Değinmek istediğim konu başka, bir sitem aslında yapmak istediğim çalışmak isteyen belediyelere.
   Ne acı ki belediyeler çevre güzelleştirme deyince çiçek ekip biçmek diye algılıyo sanırım.Halbu ki bu konuda ne kadar da geriyiz.Geçen gün çarşıda yürürken elimde ki çöpü atacak çöp atık kutusu aradım sonunda çantama attım da eve getirip attım.He şimdi siz diyeceksiniz ki çöp kutusu olsa nolur kullanmayan bilinçsiz onca insan varken.Haklısınız ama bu konuda artık birşeyler yapılmalı.İnsanların bu kadar bilinçsizce davranması ne acı.Hiç unutmam geçen yıl vapurdayken üstte ki bayanın çayını plastik bardağıyla denize atmasını.Tabi atarken bizim üzerimize de gelmişti.Nasıl sinirlenmiştim bu nasıl rahatlık diye atarlanmıştım kadına.Sokaklara tüküren,çöpü rastgele utanmadan sallayan,sanki çöpü denize atınca imha edeceğini zanneden,çöpleri ayrıştırmadan atan.Ağaç yaşken eğilir ebevenler bu konuyu lütfen dikkate alın.Benim güzel anneciğimin bu konuda ki tutumunu hep beğenmişimdir.Özellikle çöp atmayı sanat haline getirebiliyor; plastikleri ve kağıtları geri dönüşüme yollamak,pil atıkları ayrıştırmak,yağlarımızı lavaboya dökmemek,suyu boş yere akıtmamak gibi.Bakın size güzel bir örnek vereyim mesela elde yıkanması gereken bişey varsa ve uzun süre su akıtılması gerekiyorsa annem yıkadığı maddeyi duruladığı köpüklü temiz suyla balkonları yıkamakta da kullanır.
    21.yüzyıldayız ve hala bilinçsizlik baş gösteriyorsa tam olarak yerine getiremiyoruz demek ki bazı şeyleri, belediyeler bu konuda yeterince denetim yapamıyor.İş yerimize kağıt dönüşüm kutusu istediğimde bile ilgilenilmedi bence bu büyük bir ayıp.Allahtan çevreci kuruluşlarımız var da arada ki açığı kapatmak için uğraşıyorlar.
   Burdan çıkarmamız gereken ders neymiş herşeyi devletten beklememek gerekiyormuş.Peki ne yapmalı?

  • Geri dönüşüm ve yeniden kullanıma önem vermeliyiz(Doğada ki kaynakların daha az tüketilmesini sağlarız)
  • Enerji ve su dikkatli kullanmalı ve gerekirse tasarruf yapmaya dikkat etmeliyiz(Enerjide dışa bağımlıyız ve ayrıca su zengini değil nerdeyse su fakiri bir ülke sayılabiliriz)
  • Plastik ve benzeri ürünleri kullanmaktan kaçınmalıyız(100 yıl kadar doğada kalabiliyorlar ve canlılara büyük zararları var)
  • Aşırı tüketimden kaçınmalıyız ve doğal malzemelerden yapılmış ürünleri tercih etmeliyiz(Doğal olanlar daha sağlıklı ve kullanım süresi dolduğunda tekrardan doğaya dönmesi daha kısa süre alıyor)
  • Ağaç dikmenin önemini kavramalı ve kavratmalıyız(Unutmayalım bir kişi yılda 7 ağaç tüketir. Bunu ve daha fazlasını yerine dikmemiz lazım)
  • Sahip olduğumuz bilinci başkalarına da aşılamalıyız. Ağaç yaşken eğilir sözünü bizlerde çocuklarımız için uygulamalı ve onları daha küçükken çevre bilincine sahip bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Annelerimize, babalarımıza ve öğretmenlerimize büyük görev düşüyor bu konuda.





Alo Atık Hattı’nın 444 28 45 nolu numarasını bir yere özenle kaydedin.Alo Atık Hattını arayan vatandaşların biriktireceği 5 litre ve üzeri bitkisel atık yağları, özel araçla adreslerden topluyor. Toplanan bu atık yağların biodizele dönüştürülerek hem çevrenin korunması hem de ekonomiye katkı yapılması hedefleniyor.


:(








Çevre ve doğa emanettir emanete sahip çıkalım.. 




0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hayatın Fon Müziği.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

back to top