25 Mayıs 2014 Pazar

Deprem Çocukları..

     






    99 Gölcük depremini yaşamış bu sırada da Gölcük merkezde yaşayan biri olarak yazıyorum bu yazıyı.Tabi o senesi ben henüz 10 yaşındaydım.Ama o felaketi yaşanılanları bilmek için ille de yetişkin olmanıza gerek yok.Yeterince psikolojik hasarlar bıraktı bizde...
    Çok şükür ki bizim evimize birşey olmadı yakın aile üyelerimize de birşey olmamıştı.Ama büyük bir kayıp vermişti şehrimiz,akrabalarım ve ben o kadar çok arkadaşımı yitirdim ki...Aklıma kazınan en önemli detay güneş doğduğu vakit anca farkına varabildiğim sınıf arkadaşım,severek oynadığım,okula herzaman birlikte gidip geldiğim Semra arkadaşımın evinin yıkılmış olduğuydu...Annesini enkazdan çıkarmışlardı ama yaralıydı,Semra'nın vefat ettiğini sonradan öğrendim o artık ebedi cennetine küçücük çocuk hayalleriyle birlikte göç etmişti artık.
   Her sallantıda aynı korkular sallantı bitene kadar yine geliyor aklımıza.Ama sonrasında işine gücüne geri dönüp olduğu gibi yaşamaya devam ediyoruz.Dünde olduğu gibi..Böyle birşeye alışılır mı demeyin alışılıyor..Rabbim böylesi acı felaketlerle bizi sınamasın inşallah.
  Hep kanallarda bağırılıp çağırılıyor.Bilinçlenmeli halkımız,biz deprem ülkesiyiz,depreme hazırlıklımıyız diye.Hangimiz hazırız ki??Tabi uzmanların söylediği herşey dikkate alınmalı ama hangimizin evinde deprem çantası var?Hadi var diyelim o panikle kimin aklına gelir ki çanta.Herkes bir an önce dışarı çıkmanın ya da çocuğunun yanında onu sakinleştirirken bitmesini beklemekte.
   Ben size bu yazıda şu yapılmalı bu yapılmalı diye sayfalarca yazı yazabilirim.Ama size söyleyebileceğim en önemli nokta şu ki deprem değil binalar öldürüyor insanı.Bizim evimiz sıfır hasarla atlattı o büyüklükte bir depremi çok şükür.Ama kağıt haline gelmiş onca bina vardı.Onca kayıp işte bu binaların yeterince sağlıklı yapılmadığından dolayı.Bu yüzden;


  1. İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
  2. Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.
  3. Sigorta sistemine dahil olmalıyız.!!!!
  4. Ev satın alırken yukarıda belirtilen konuları göz önünde bulundurmalıyız.
  5.  Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazları bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde tespit etmeliyiz.
  6.  Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara sabitlemeliyiz.Biz deprem sırasında evden en geç çıkan aile olmuştuk.Sebebi de devrilen eşyalar olmuştu!!!
  7. Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirmeliyiz.
  8. Aile bireyleri ile topluca deprem sırasında nasıl korunacağımız hususunda sohbet ve alıştırmalar yapmalıyız.
  9. Depremin gece meydana gelebileceğini düşünerek, yatağımızı pencerenin önünden ve eşyaların dökülebileceği yerlerden uzak yerleştirmeliyiz.
  10. En önemliside yaşam alanı ve yaşam üçgeni oluşturabilmek.benim yaşam alanım belli peki yaz sizin??
***Önemli birşey daha küçük bir sarsıntıda bile enkaz altında kalan GSM operatörleri sayesinde anladık ki en önemli iletişim aracımızı cep telefonumuzu bile kullanamıyoruz.Bu yüzden aile bireylerimiz ile iletişimi nasıl sağlayacağımızı ve eve ulaşamayacağımız durumlar için alternatif buluşma yerlerini planlamalıyız.









4 yorum:

Umut hikayem dedi ki...

Kesinlikle çok önemli bir konu..
Hayatımda en çok korktuğum şeylerden biri..
Oturduğumuz yerde içimiz daralırken enkaz altındda kalmayı düşünmek bile istemiyorum. .

hilal dedi ki...

Rabbim böylesi felaketleri uzak etsin inşallah ne denilebilir ki..

Gülsüm Tahmazoğlu dedi ki...

Allah'a şükür büyük bir deprem yaşamadım. Sadece 2 gün önce yaşadığımız depremde Çanakkale'de olduğumdan çok hissettim. İnsanın aklına o panikle hiçbir şey gelmiyormuş onu anladım.
Rabbim korusun bizi.

hilal dedi ki...

Çok geçmiş olsun canım :( Aminn..

Yorum Gönder

 

Hayatın Fon Müziği.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

back to top