3 Aralık 2013 Salı

Engelliler Günü’nde anlamlı kampanya... ‘Engelli olma’.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle önlenebilir kazalara dikkat çekmek amacıyla ‘Engelli Olma’ kampanyası başlatıyor.








İstanbul’da başlayıp tüm ülkeye yayılması hedeflenen kampanya ile önlenebilir kazaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, kampanyanın ülke çzapında yayılabilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bu bir toplumsal mesele, bizim bu toplumsal meseleyi el ele vererek çözmeye ihtiyacımız var. İnsanların benim başıma gelmez diye düşünmeden kurallara uymalarını istiyoruz.” dedi.

TOFD’nin öncelikli çalışmaları arasında yer alan ‘Önlenebilir Kazalar’ konusunun temel alındığı kampanya, 3 Aralık Dünya Engelliler haftasından başlayarak 4 ay boyunca devam edecek. Omurilik felcine sebep olabilecek kazalara dikkat çekmek üzere hazırlanan görseller, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla sergilenecek. ‘Önlenebilir Kazalara’ dikkat çekmeyi amaçlayan kampanya için; “Doktorum” programının sunucusu Zahide Yetiş gerçekleştirilen prodüksiyonda farklı mesajlar verecek. Yetiş’in yer aldığı fotoğraflarda ki mesajlarla, kamuoyunun kazalara ve kazalar sonrasında oluşabilecek durumlara karşı uyarılması ve bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Sığ suya balıklama atlama, ev kazaları, trafik kazaları ve iş kazaları gibi sonu kötü bitecek birçok olayın alınacak küçük önlemlerle önüne geçileceğini ifade eden Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, kampanyada bireysel önemlerin önemine dikkat çekecek. TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, kampanyanın yurt genelinde yayılabilmesi için özellikle Valilik, Belediye ve Üniversite yönetimlerini destek olmaya davet etti. Baş: “Bu kampanya çok önemli. Türkiye’de engelliliğin çoğu sonradan yaşanan kazalar sonucu meydana geliyor. Büyük kentlerde trafik kazası, kırsalda yüksekten düşme, yaz aylarında denize balıklama atlama, ev kazaları, iş kazaları, ateşli silahlarla yaralanma bu kazaların başında geliyor. Birçok insan bu kazalar nedeniyle felç oluyor, ömür boyu sakat kalabiliyor. Bunun manevi olarak hiçbir telafisi yok. Omurilik felçlisi olduğunda geri dönüşü yok. Kişi ömür boyu tekerlekli sandalyeye bağımlı kalabiliyor ya da başkasına bağımlı yaşıyor. Maddi olarak da her yıl topluma milyonlarca liralık maliyet çıkıyor. Ama bütün bunları hem uyarı ile hem de eğitimle önlemek mümkün. Bu nedenle Doktorum programının sunucusu Zahide Yetiş ile “Engelli olma” projesini başlattık. İnsanların benim başıma gelmez diye düşünmeden kurallara uymalarını istiyoruz. Çünkü yaşanan bütün kazalar, bazı kurallara uyulmadığı için yaşanıyor. Örneğin emniyet kemerini takmamak, sürat yapmak, alkollü araç kullanmak, ev ve iş yerlerinde yeterince güvenlik önlemi almamak gibi. Biz de bu kazaların yaşanmasını önlemek için kampanyamızın başlangıcını 3 Aralık Dünya Engelliler Haftası’nda yaptık. Zahide Yetişe öncelikle teşekkür ediyorum. Tüm medya kuruluşlarına çağrıda bulunmak istiyorum, her türlü desteğe ihtiyacımız var lütfen bunu sürekli haber yapsınlar. Bizimle birlikte, bizim sesimiz olsunlar. Şu anda İstanbul’da projeyi başlattık. İlk billboard çalışmaları yapıldı. Türkiye’de 50’yi aşkın üniversitede afişler asıldı. Bundan sonra bütün Türkiye genelinde projeyi tanıtmak için herkesten destek istiyoruz. Lütfen bizi arasınlar, bilgi alsınlar, bize destek olsunlar.” diyor.
2012 YILININ İLK ALTI AYINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINDA BİN 31 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ… SON 10 YILDA TRAFİK KAZALARINDAKİ ARTIŞ İSE YÜZDE 279!
Türkiye’de yıllardır önüne geçilemeyen trafik kazası verileri korkutucu bir tabloyu ortaya koyuyor./_np/9025/18529025.jpg

“Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 10 yılda trafik kazalarında yüzde 279 oranında artış görülüyor. Bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise maalesef 43 bin 140” dedi.

Trafik kurallarını hiçe sayarak seyahat edenlerin kazalara sebebiyet verdiğini belirten Ramazan Baş, trafik kurallarına uymanın önemine değindi. “Uykulu olarak yola çıkmamaları, emniyet kemerlerini kullanmaları ve hız limitleri ile trafik kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor. Bir kaç saat kazanmak için hayatlarını riske atan insanlara bunun geri dönüşü olmayacağını hatırlatmak istiyoruz. Trafik kazaları sonucu ülkemizde her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor ve sakat kalıyor. Bunun önüne geçmek çok kolay” diye konuştu.

2012 yılının ilk altı ayında 147 bin kazanın meydana geldiğini ve bu kazalarda 1031 kişinin hayatını kaybettiğini, 95 binden fazla kişinin de yaralandığını belirten Ramazan Baş, “Özellikle tatil dönemlerinde ve trafiğin yoğun olduğu dönemlerde insanların daha dikkatli olmasını rica ediyoruz. Bireysel önlemlerin yanı sıra trafik kazalarında bilinçli ilk yardım uygulanması da çok önemli” diyor.

İyi niyetle fakat bilinçsizce yapılan ilk yardım müdahalelerinde de pek çok insanın sakat kaldığı ve öldüğünü vurgulayan Baş, “Özellikle kaza bölgesinden hastaneye sevkinde boyunluk kullanılması gerekiyor. Omurlarda meydana gelen kırıklar kol ya da bacak kırıkları gibi dışarıdan görünemediği için karga tulumba taşınma esnasında omurilik zarar görüyor ve felç olmamış insanı bile felç edebiliyor. Bu yüzden tüm vatandaşları öncelikle kazaları önlemek için dikkatli olmaya, kaza meydana gelmişse de bilinçli ilk yardıma davet ediyoruz” dedi.




Kaynak:Hürriyet gündem

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hayatın Fon Müziği.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

back to top